Alpha lipid SDII & LifeLine

Jom jadi geng jajaSD2 :)

CHIA SEEDS
Biji selasih ke? Bukan 

http://sd2jaslim.blogspot.com

Biji Chia atau chia seeds adalah antara herba paling sihat yang semakin digemari kini. Mengandungi nutrisi yang amat penting untuk tubuh dan otak. Biji hitam dan putih kecil ini telah diangkat sebagai makanan kesihatan bagi kaum Maya dan Aztec. Malah Chia adalah perkataan darisuku Maya yang bererti kekuatan.


http://sd2jaslim.blogspot.com 

Jomlah minum air Chia Seed, sebab anda akan rasa nak minum lagi.. sedap seronok sangat, kunyah-kunyah biji Chia Seed tu tau! Biji Chia Seed buat kita rasa kenyang sepanjang hari... sesuai sangat untuk diet ha ha ha... selain itu, Biji Chia seed nie boleh dimasukkan kedalam adunan muffin dan roti. Biji Chia seed mempunyai serat yang bagus untuk penghadaman.

https://www.facebook.com/CRVturbospeed

Perbezaan antara Biji Chia Seed dan Biji Selasih:

Biji Chia turut mengandungi sejumlah zink, vitamin B3 (niasin), kalium, vitamin B1 (tiamina) dan vitamin B2. Kandungan nutrisinya amat hebat. Boleh dikatakan hanya satu auns biji ini membekalkan hanya lebih kurang 137 kalori dan satu gram karbohidrat yang boleh dicerna.


https://www.facebook.com/CRVturbospeed

https://www.facebook.com/CRVturbospeed

Chia Seed. Kesannya ialah :

1. Rasa jauh lebih bertenaga untuk menjalankan tugas-tugas kita seharian. Ini disebabkan vitamin dan nutrien mencukupi di dalam badan kita. Juga disebabkan ia bersifat antioksida, dapat membuang toksin daripada badan.

2. Rasa kenyang sepanjang hari, jadi bolehlah kawal kuantiti nasi yang kita ambil semasa makan tengahari dan malam. Sesuailah dengan kata-kata " Lose Weigth Without Starving ". Ini kerana apabila kita makan 'chia seeds' ni , ia kembang di dalam perut menjadikan perut kita penuh dan terasa kenyang .

3. Boleh menyelesaikan masalah sembelit dengan sangat berkesan.

4. Yang bestnya, pengambilannya membolehkan kita mengawal emosi dan mood kita yang kadang-kadang tidak stabil. Jadi kita boleh menghadapi kehidupan harian kita dengan lebih selesa dan ceria walaupun berdepan dengan macam-macam benda.

5. Boleh membantu sesiapa yang ada sakit-sakit sendi.

6. Membantu mengawal paras gula, jadi sesuai sangat untuk pesakit kencing manis. Dalam erti kata sains chia seeds ni boleh memperlahankan proses pertukaran karbohidrat kepada gula di dalam badan.

7.Mengelak anda daripada dihidrasi iaitu kekurangan air di dalam badan.

8. Makan 2 sudu besar sehari bermakna anda dah berjaya menyediakan badan dengan 7g fiber, 4g protein, dan 5g omega-3 fatty acids.

9. Memperolehi tidur yang sihat dan nyenyak.

10. Pendek kata, macam-macam lagilah.


https://www.facebook.com/CRVturbospeed 


5 Kandungan antioksidan yang terdapat dalam biji Chia amat tinggi yang amat berguna untuk kesihatan.

1. Biji Chia amat popular kerana dikatakan baik untuk membantu mengurangkan berat badan. Mampu mengurangkan rasa ingin makan melalui cara menghalang beberapa jenis makanan yang dimakan menyerap ke dalam sistem tubuh. (buat rasa kenyang)

2. Memakan biji Chia dikatakan mampu membantu membuatkan anda rasa kenyang. Ini kerana biji Chia mampu menyerap 10 kali ganda berat dalam air sekali gus membentuk banyak jeli. (wow hebat)

3. Biji Chia amat berguna bagi penghidap diabetes. Ini kerana biji Chia dikatakan mampu memperlahankan tubuh menukarkan karbohidrat kepada gula ringkas. Kajian menunjukkan ia mampu mengawal gula dalam darah. Ini membuatkan saintis mempercayai biji Chia boleh memberi kebaikan kepada pesakit diabetes. (Diabetes)

4. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa biji Chia mampu memperbaiki tekanan darah pesakit diabetes. Mampu meningkatkan kolesterol sihat dan merendahkan keseluruhan LDL dan trigliserid kolesterol. (masalah kolestrol)

5. Memakan biji Chia dikatakan mampu menambah pengambilan kalsium dalam tubuh anda. Dengan memakan biji Chia anda mampu mengekalkan kesihatan tulang dan mencegah osteoporosis yang amat ditakuti oleh wanita. (kesihatan tulang)
  

https://www.facebook.com/CRVturbospeed

 Cara Makan Biji Chia:

~Biji Chia boleh dimakan mentah kerana ia memiliki rasa kekacang yang sedap. (yum yummy)

~Boleh direndam dalam jus buah mahupun air kosong. 

~Amat sesuai dicampurkan dengan bubur dan puding.

~Selain itu, biji Chia juga boleh dijadikan sebagai bahan tambahan dalam membuat roti, kek dan biskut. Berapa banyak pula biji Chia yang boleh dimakan? 

~Jumlah yang dicadangkan adalah lebih kurang 20 gram setiap kali anda makan.

http:/sd2jaslim.blogspot.com


Berminat boleH whatsapp terus +60123579708 SEKARANG!!!
Pakc dalam 100g / 500g dan 1kg
SMS/WHATSAPP KE 012-3579708
(STRICTLY NO CALL)


Tiada ulasan:

TERJAWABKAH PERSOALAN ANDA?